Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

16.07.2021.

U kom uzrastu deca treba da dobiju fiksni aparat?

Svako dete je jedinstveno, što znači da se usta svakog deteta razvijaju na svoj način. Mnoge promene se dešavaju tokom detinjstva, ne samo na zubima već i na ustima i u predelu vilica. Dok posmatrate njihov rast, možete primetiti probleme sa poravnavanjem zuba i sa zagrižajem. Kada vaše dete napuni sedam godina, postaće vidljivi najčešći ortodontski problemi: nepravilan položaj zuba ili nepravilan zagrižaj koji se oslikavaju i na izgled celog lica.

Čim primetite bilo koji od ovih problema, vreme je da zakažete početnu ortodontsku procenu. Iako ortodont možda ne preporučuje trenutno lečenje, ovaj rani sastanak može pomoći u sprečavanju kasnijih problema. Ortodont će moći da identifikuje potencijalne probleme u rastu, da izradi plan lečenja i možda čak ubrza proces lečenja.

Bez obzira za koji se vid ortodontskog tretmana odlučite, ortodont će vas voditi kroz postupak i pomoći vam da odaberete optimalno vreme za početak lečenja. Neka deca započinju ortodontsko lečenje već sa šest godina. Međutim, većina se slaže da je najbolje doba za dobijanje aparatića ili drugog oblika lečenja između 8. i 14. godine, kada su kosti lica i vilica podložni za ispravljanje.