Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

29.04.2020.

Stomatolog i ortodont - jezičke nedoumice

Zajedničko za ortodonta i stomatologa je da rade sa ciljem uspostavljanja i održavanja zdravlja tkiva usne duplje i dentofacijalne regije.

Doktor stomatologije se postaje posle petogodišnjeg (šestogodišnjeg) obrazovanja nakon završene srednje škole. Stomatolog dobija licencu za rad i u stanju je pronaći zaposlenje ili pokrenuti privatnu praksu. Ortodont se odlučuje na dodatno trogodišnje obrazovanje iz oblasti Ortopedije vilica i stiče naziv specijaliste nakon njihovog završetka.

Stomatolozi se, uglavnom, bave problematikom vezanom za zube i desni. Najčešće pružane usluge su lečenje karijesa postavljanjem ispuna (plombiranje), lečenjem kanala korena, krunicama, mostovima i dr. Sve su prisutnije i estetske usluge izbeljivanja zuba i fasetiranja (viniri).

Ortodont svoja znanja temelji na rastu i razvoju lica i vilica, razvoju zuba, biomehanici - odnosno načinima pomeranja zuba i dovođenja u optimalan položaj. Pacijenti se javljaju ortodontu ukoliko imaju problema sa zagrižajem (malokluzija), položajem vilica i zuba, brojem zuba, pa čak i nekih ekstraoralnih problema - npr. temporomandibularni bol i disfunkcija.

Lečenjem malokluzija omogućava se dobra oralna higijena i sprečava propadanje kosti i drugih parodontalnih tkiva. Uspostavlja se sklad i harmonija izmedju lica i vilica, gubi se napetost mišića i zglobova. Pacijenti dobijaju na samopouzdanju i nema potrebe da više kriju svoj osmeh.