Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

21.07.2021.

Razlika između ortodonta i stomatologa

I stomatolog i ortodont moraju da završe petogodišnji doktorski program da bi postali stomatolozi opšte prakse. Po završetku studija, obe strane mogu početi da se bave stomatologijom. U ovoj fazi stomatolog koji želi da postane specijalista ortodoncije mora da se prijavi i bude primljen na dodatne specijalističke studije iz oblasti ortodoncije. Specijalistička rezidencija za ortodonciju je visoko konkurentna. Zbog toga su prihvaćeni samo najposvećeniji stomatolozi. Jednom primljeni na specijalističke studije iz ortodoncije moraju da završe trogodišnji program ortodoncije na Univerzitetu koji je akreditiovan za to. Nastavni program ovog rezidencijalnog programa usredsređen je na korekciju zubnih malokluzija.

Kao što se može videti i zubari i ortodonti moraju steći opsežne obrazovne osnove pre nego što se bave svojom potencijalnom profesijom. Vaš stomatolog mora da završi 6 godina visokog obrazovanja, dok vaš ortodont mora da završi 9 godina da bi postao specijalista.

Druga važna razlika je u tome što ortodont, kao specijalista u svojoj oblasti, svoju praksu mora ograničiti na ortodonciju! Kao rezultat, vaš ortodont je najprikladniji za lečenje i negu vas ili ortodontskih potreba vašeg deteta.

Definitivno postoji neko preklapanje između stomatologa i ortodonta. Razmislite o ovome na ovaj način: svi ortodonti su stomatolozi, ali vrlo mali broj stomatologa je prošao dodatne godine u sertifikovanom programu obuke za ortodontsku specijalnost koji je potreban da bi postao specijalista ortodoncije. Ortodonti se obično specijalizuju za poravnavanje zuba i vilica, dok stomatolozi mogu pomoći pacijentima da postignu čistiji i zdraviji osmeh.

Ako vam bilo koji od ovih kriterijuma zvuči poznato, posetite ortodonta:

Ortodont može na osnovu detaljne analize da odredi adekvatnu terpaju za vas i pomogne vam u rešavanju navedenih problema.