Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

12.04.2023.

Moguci problemi u toku nosenja fiksnog aparata

Tokom nošenja fiksnog aparata važno je da dolazite redovno na kontrole i da se pridržavate higijene kao i pravilne ishrane u toku tretmana. Problemi koji se mogu javiti u toku nošenja fiksnog aparata.

Gubitak breketa, prstenova, elastičnih ligatura ili lanca: Ukoliko dođe do gubitka nekog od ovih elemenata sa fiksnog ortodontskog aparata važno je da nam se odmah javite kako bi naš tim procenio neophodnost vraćanja  postojećih ili stavljanja novih.

Žica van tube: Prilikom postavke aparata ovo je čest problem sa kojim se susreću naši pacijenti dok su na takozvanim elastičnim lukovima. Ovo nije razlog za veliku brigu. Spalu žicu možete vratiti sami pincetom, a ukoliko to ne uspete možete nas kontaktirati kako bi vam zakazali termin na kome ćemo vam pružiti pomoć.

Metalna ligartura: Bol može da se javi usled pomeranja kraja žice. Kraj žice možete pomeriti sami pincetom ili štapićem za uši, a ukoliko to ne uspete kao prva pomoć može vam poslužiti vosak dok ne dođete kod nas da vam pomognemo.

Dugačak luk: Ukoliko vam smeta dugačak luk i pravi vam problem, nemojte sami da ga skraćujete već dođite na kontrolu kako bi vam neko od našeg stručnog tima pomogao.