Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

20.08.2021.

Šta treba da jedete pre pregleda kod vašeg ortodonta

Mnogi ljudi veruju da ne bi smeli da jedu pre nego što odu u stomatološku ordinaciju, drugi pogrešno biraju hranu. Nažalost, preskakanje obroka pre nego što odete kod zubara ili jedete pogrešnu hranu može dovesti do neželjenog ishoda.

Izbegavajte ugljene hidrate pre nego što odete kod zubara.

Svi uživamo u ishrani koja sadrži puno ugljenih hidrata, uključujući testenine, žitarice i hleb, ali kada je reč o izboru hrane pred posetu stomatologu, to nisu dobre opcije. Želite da odaberete hranu koja će vam omogućiti da održite nivo energije tokom vašeg stomatološkog pregleda, a sa prerađenim ugljenim hidratima to nije moguće. Ugljeni hidrati pružaju trenutačan osećaj zasićenosti ali, nakon što se nivo šećera u krvi vrati na normalu, tako i vaš nivo energija opada.

Kada vam se nivo energije smanji, nivo stresa će se povećati. Mnogi pacijenti su već pod stresom zbog odlaska kod zubara, tako da hrana neadekvatnog energetskog obima, bi moglo dovesti do osećaja nemira, razdražljivosti, pa čak i do vrtoglavice.

Proteini vas mogu zašititi

Obrok sa visokim sadržajem proteina pre nego što odete kod zubara može vam pomoći da se osećate sito najmanje tri sata. Ako vam predstoji duga kontrola kod stomatologa, obrok koji sadrži puno proteina - poput jaja, orašastih plodova ili ribe - može vam pomoći.

Pored toga, i dalje ćete se osećati sito odmah nakon pregleda. Ne treba gladovati pre zahvata, jer posle njega sluznici treba vreme za oporavak.