Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

09.05.2020.

Šta je gingivitis?

Gingivitis je medicinski izraz za zapaljenje gingive (desni). To je blagi oblik bolesti desni i ima za posledicu crvenilo, otok i krvarenje tkiva desni, naročito prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem, ili griženja neke tvrđe hrane. Gingivitis se može lečiti, tako da je bitno da se konsultujete sa stomatologom i razumete koji su simptomi pre nego što se razviju u druge probleme.

ŠTA PROUZROKUJE GINGIVITIS? Glavni uzrok gingivitisa je nagomilavanje plaka, sloja bakterija koje se konstantno razvijaju oko, na i između zuba, kao i na elementima proteze, uglavnom na teško dostupnim mestima. Ove bakterije iritiraju desni i mogu dovesti do njihove upale.

Desni pušača su podložnije infekciji budući da pušenje i korišćenje duvana smanjuje dotok krvi i hranljivih materija do tkiva desni.

KAKO SPREČITI / LEČITI GINGIVITIS? Prva i najvažnija mera u sprečavanju razvitka upale desni je dobra i redovna oralna higijena. Sinergično delovanje uz pomoć više agenasa dovešće do najboljih rezultata (četkica, konac, pojedinačna četkica, interdentalna itd.), jer gingivitis se nikada ne javlja u čistim ustima. Pored redovne i dobre oralne higijene, uobročeni obroci (bez užina između obroka), prestanak pušenja i redovne kontrole kod Vašeg stomatologa svakako će rezultirati suzbijanjem simptoma ovog obolenja.