Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

23.12.2020.

Različite mogućnosti ligiranja u ortodonciji

Pojam ligiranja označava vezu između žičanog luka sa bravicama fiksnog aparata. Ligiranje se može ostvariti na 3 načina: samovezujućim breketima, elastičnim i metalnim ligaturama. 

Samovezujući breketi sadrže klip ili vratanca koja omogućavaju intiman kontakt žičanog luka i bravice. Luk se adaptira u žljeb otključavanjem i zaključavanjem klipa posebnim instrumentom.

Elastične ligature su gumice različitih boja, a koje se stavljaju oko bravica na zubu nakon prethodnog postavljanja luka u žljeb. Ovaj tip vezivanja je omiljen kod tinejdžera i mlađih pacijenata. Potrebno ih je menjati na 4-6 nedelja, jer gube elastičnost.

Metalne ligature su čelične žičice, koje ostvaruju najjaču vezu između luka i bravice. U određenim tehnikama i slučajevima ovaj tip vezivanja je neizbežan, sprovodi najjaču silu i vrši najbrže pomeranje. Ove ligature mogu imati i druge nemene, kao što su održavanje zuba u želejnom položaju međusobnim uvezivanjem, izvlačenje impaktiranih zuba i drugo. Takođe, mogu imati pridodate elemente koji služe za kačenje intermaksilarnih gumica, čime se postiže adekvatan i pravilan zagrižaj.

Koji god tip ligiranja da je zastupljen, pacijenti moraju pravilno održavati oralnu higijenu zbog sklonosti akumulacije hrane.