Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

03.02.2021.

Ortodontski prstenovi- šta su i kakvu ulogu imaju?

U početku je bilo uobičajeno da se ortodontski prstenovi postavljaju oko svih zuba prilikom postavljanja fiksnog aparata (fiksne proteze). Razvojem i efektivnošću materijala za lepljenje, omogućeno je postavljanje bravica na zube bez potrebe za korišćenjem prstenova. Izuzetak su molari, gde mnogi ortodonti i danas koriste ortodontske prstenove. Razlog za tako nešto leži u tome što se u predelu molara nalazi "žvačni centar"- mesto gde se generišu najveće sile prilikom žvakanja. Takođe, to su višekoreni zubi i površina kontakta sa kosti je značajno veća nego kod drugih zuba, te je za njihovo pomeranje potrebno primeniti veću silu. Primenom samih bravica na te zube često dolazi do njihovog odlepljivanja.

 

Ortodontski prstenovi se izrađuju od nerđajućeg čelika i obuhvataju površinu krunice zuba celim obimom, čime poboljšavaju retenciju i stabilizaciju same bravice. Umesto bravice mogu imati tubu (cevku), kao i dodatne elemente za kačenje gumica, prošitivača nepca itd. Omogućavaju brže i efikasnije pomeranje ovih zuba.

 

Cementiranje prstenova se odvija u 2 posete. U prvoj, potrebno je u predelu između ovih zuba postaviti separacione gumice, koje stvaraju prostor za adaptaciju prstenova. Do sledeće posete potrebno je izbegavati lepljivu hranu i upotrebu konca u ovom predelu. U drugoj poseti, 7 ili više dana kasnije, nakon pravilnog odabira i adaptacije prstenova za svaki zub posebno, pristupa se poliranju površina zuba i cementiranju.