Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

04.04.2023.

Odrzavanje higijene zuba tokom nosenja fiksnog ortodontskog aparata

Održavanje oralne higijene tokom ortodontskog tretmana važno je i za uspeh vaše terapije. Žice i breketi fiksnog ortodontskog aparata predstavljaju mesto na kojima se zadržava hrana te je potrebno posvetiti adekvatno vreme održavanju higijene zuba i nege desni i drugih mekih tkiva.

Naš savet je da zube perete ujutru i uveče po pet minuta, a nije nedopustivo da to po potrebi radite i nakon svakog obroka. Za negu desni poželjno je da, uz konsultaciju sa vašim ortodontom, koristiti antiseptike. Ukoliko imate neka dodatna pitanja oko održavanja oralne higijene tokom ortodontskog tretmana naš tim vam stoji na raspolaganju.

U održavanju oralne higijene tokom nošenja fiksnog ortodontskog aparata pored meke četkice za zube mogu vam pomoći: intradentalna četkica, singl četkica, konac za zube i octanident. Zube i brekete treba prati vibrirajućim ili kružnim pokretima sa svih dostupnih strana. Posebnu pažnju obratite na deo zuba uz desni kao i na same desni. Ukoliko desni u početku malo krvare, nemojte da vas to spreči da perete zube.