Specijalistička Ortodontska Ordinacija

Pozovite nas(066) 6332-796

17.08.2017.

Kako pravilno izabrati pastu za zube

Nekima od nas je važno da pasta ima jak ukus,  drugima da što više peni, trećima da izbeljuje zube...Ali šta je zaista bitno?

Preporučuje se da se deci do druge godine zubi peru samo četkicom, a tek kada ste sigurni da je dete sposobno da ispere usta počinjete sa uvođenjem paste.
Veštačke arome u pastama za zube osvežavaju dah, ali one samo privremeno maskiraju neprijatan zadah koji izazivaju bakterije. Trajnije rešenje je visokokvalitetna oralna higijena koja pored upotrebe paste za zube podrazumeva i pravilno ćetkanje , upotrebu interdentalnih četkica, konca za zube i strugača jezika.
Pasta peni  zahvaljujući sastojku natrijum lauril sulfatu, i to je isto sredstvo koje se dodaje šamponima, gelovima za tuširanje...tako da nema značajnog uticaja na efikasnost paste za zube.
Paste za beljenje zuba su često jako abrazivne te mogu oštetiti gleđ, a neke sadrže i izbeljivače koji utiču na prirodnu ravnotežu u ustima.Jako je bitno biti svestan da paste za izbeljivanje zuba nemaju kapacitet da promene prirodnu boju zuba niti da posvetle mrlje koje se nalaze duboko ispod površine zuba.

Znači, izbor paste i četkice za zube je ozbiljan posao i uvek je najbolje odabrati, kupiti i koristiti one paste koje vam preporuči vaš stomatolog, naročito ako imate neke tegobe koje zahtevaju posebnu negu.